اختلال جامعه
⭕️ اختلال جامعه، در گردش نادرست ثروت است..
#نظام_اقتصادی
#اقتصاد_اسلامی
🔶گردش #ثروت در جامعه دو آفت دارد: #کندی و #سرعت بیش از حدّ. اگر حرکت خون در بدن نظم مخصوصی دارد و تند و کند شدن آن زیانآور است، تندی و کندی حرکت ثروت در جامعه نیز اختلال میآورد. بخل کندیآور است و اسراف و تبذیر سرعت به بار میآورد.
🔶قرآن #بخیلان و #اکتنازکنندگان را که حقوق مستحقان را نمیپردازند و حرکت ثروت را در جامعه #کند میکنند، مذمت میکند:
🔅ولَا یَحْسَبَنَّ الَّذِینَ یَبْخَلُونَ بِمَا آتَاهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ هُوَ خَیْرًا لَهُمْ بَلْ هُوَ شَرٌّ لَهُمْ سَیُطَوَّقُونَ مَا بَخِلُوا بِهِ یَوْمَ الْقِیَامَةِ وَلِلَّهِ مِیرَاثُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِیرٌ [1]؛🔅
🔅 (والَّذینَ یَکنِزونَ الذَّهَبَ والفِضَّةَ ولایُنفِقونَها فی سَبیلِ اللهِ فَبَشِّرهُم بِعَذابٍ ألیم یَومَ یُحمی عَلَیها فی نارِ جَهَنَّمَ فَتُکوی بِها جِباهُهُم وجُنوبُهُم وظُهورُهُم هذا ما کَنَزتُم لأنفُسِکُم فَذوقوا ما کُنتُم تَکنِزون)[2]🔅
🔶 و همچنین #اسراف و #تبذیرکنندگان را که ثروت جامعه را هدر میدهند و بدان #سرعت بیش از حدّ میبخشند، برادران (امثال و نظایر) شیطانها معرفی میکند:
🔅(ولاتُبَذِّر تَبذیرا إنَّ المُبَذِّرینَ کانوا إخونَ الشَّیاطینِ وکانَ الشَّیطان لِرَبِّهِ کَفورا).[3]🔅
♦️اختلال جامعه، در گردش نادرست ثروت است: ثروت همانند رودخانهای پر آب است که در جامعه جاری است؛ اگر کسی از جریان آن جلوگیری کند، #بیش_از_نیاز_خود نمیتواند بردارد؛ ولی حیات دیگران را به #خطر میاندازد و چنانچه خودش استفاده و دیگران را نیز از آن بهرهمند کند، به جامعه نشاط و سازندگی و طراوت میبخشد.
🔶اسلام سرمایهدارانی را که اهل #اسراف، #تبذیر، #بخل و #اکتناز نیستند و به دارایی خویش تظاهر نمیکنند و آن را مایه فخر و مباهات نمیدانند، #امانتداران جامعه میداند.
🔶 فطرت جامعه نیز پذیرای سرمایه و چنین سرمایهداران امین است و اعتراض و شورش مردم محروم هم برای تفاوتهای جزئی آنها با ثروتمندان در خوراک، پوشاک، مسکن و وسیله نقلیه نیست، بلکه پرخاشهای آنان بر اثر تبعیضهای نابجا و فخرفروشیها و تظاهر به ثروت سرمایهمداران است و اینکه توده مردم همیشه کسری بودجه دارند و سرمایهسالاران از مصادیق (ألَّذی جَمَعَ مالاًوعَدَّدَه یَحسَبُ أنَّ مالَهُ أخلَدَه)[4] هستند.
🔶اینگونه صفات رذیله، هم #نظام_اقتصادی را فلج میکند و هم مردم را ضدّ سرمایهداران میشوراند، از این رو ثروتهای کلان یا باید به دست شرکتهای سهامی برگرفته از توده مردم باشد؛ یا به دست افرادی امین که از هوش کلان اقتصادی برخوردار بوده و اهل #شهرت و #جاهطلبی، #تظاهر به ثروت، #اسراف، #تبذیر یا #هوسهای دیگر نیستند.
🏷[1] ـ سوره آل عمران، آیه 180.
🏷[2] ـ سوره توبه، آیات 34 ـ 35.
🏷[3] ـ سوره اسراء، آیات 26 ـ 27.
🏷[4] ـ سوره همزه، آیات 2 ـ 3.
📚تسنیم، جلد 17 - صفحه 343
📚حضرت آیت الله جوادی آملی مدظله العالی
#تفسیر_ترتیبی_قرآن
#تسنیم_جلد_هفدهم