نکات اخلاقی برای علم آموزی
نکات اخلاقى از آیةاللّه مجتهدى تهرانى قدس سره
یکى از آفات طلبگى این است که طلبه سالها درس بخواند و عالم شود، ولى به آن علم عمل نکند.
هر کسى به علم خود عمل نکند، آنچه را که دانسته، به مرور زمان بر اثر استفاده نکردن و عمل نکردن فراموش مىکند.
✅این یک اصل است و فقط شامل طلاب نمىشود، بلکه تمام علوم و فنون را در بر مىگیرد؛ مثلا کسى که حافظ قرآن است، اگر هر روز آنچه را که حفظ کرده است تکرار نکند، پس از مدتى آنچه را که حفظ کرده، فرمواش مىکند و همچنین بقیه علوم و امور روزمره مانند کلاسهاى یادگیرى رایانه، خطاطى، آموزش رانندگى، آموزش زبان خارجه و… از این قاعده مستثنى نیست و بدیهى است که بعد از یادگیرى اگر مداومت بر آن داشته باشد، آن را فراموش نخواهد کرد.
♦️خصوصا اگر علماء و دانشمندان به آنچه که یاد گرفتهاند، عمل کنند، خداوند هم علومى را که نمىدانند به آنها یاد مىدهد، چنانکه رسول اکرم صلىاللّهعلیهوآله فرمودند: من عمل بما علم، وفقّه اللّه علم ما لمیعلم؛ هر کس به آنچه که علم دارد عمل کند، خداوند به او توفیق علمى را که نمىداند مىدهد. (تفسیر اثنىعشریه 10/265، منهجالصادقین 7/180)
. ?️همچنین حضرت امام صادق علیهالسلام مىفرمایند: تعلموا ما شئتم ان تعلّموا، فلن ینفعکم اللّه بالعلم حتى تعملوا به، لان العلماء همّتهم الرعایة، و السفهاء همتهم الروایة؛ بحارالانوار 2/37.
. ?هر اندازه که دلتان مىخواهد بیاموزید اما (بدانید که) تا به علم عمل نکنید خداوند هرگز از آن (علم) به شما سودى نمىرساند، زیرا علما به عمل کردن اهتمام مىورزند و نادانان به روایت کردن.
. ?امیرمؤمنان على علیهالسلام در حدیثى علم مؤمن را با علم منافق مقایسه مىکنند و مىفرمایند: علم المنافق فى لسانه، علم المؤمن فى عمله؛ غررالحکم 2/498. علم و دانش منافق، در زبان اوست و علم و دانش مؤمن در عمل اوست.